12/12/2013

Savuporohyydykekakku


Joulu se tulla jollottaa, kohta on mahat pullollaan! Yleisesti ottaen olen aina enemmän suolaisten herkkujen ystävä, mutta jostain syystä tulee huomattavasti useammin tehtyä makeita leivonnaisia.. Leivontaharrastus on siitä mukava, kun sen avulla saa paljon uusia ystäviä. Tässä on nyt sellainen ohje, jolla saat vieraat tulemaan varmasti toistekin! Eli toisin sanoen tätä ei välttämättä kannata tarjota vihamiehille, muuten saattaa tulla sopu aikaan...

Olen jo pitkän aikaa haikaillut suolaisen hyydykekakun perään. Lopulta päädyin tekemään kokeilun, ja tässä lopputulos. Pääraaka-aineena käytin siis savuporoa, joka sopii kakkuun loistavasti suolaisuutensa ansiosta - ja tämä kakku muuten loppui itsenäisyyspäivän tarjoilupöydästä ensimmäisenä. Kakun päälle paistoin Hennan ideasta pekonicrunchin, joka oli hitti etenkin miesten keskuudessa, kuten arvata saattaa. Kun yksi mies kuuli, että kakussa on pekonia, hän suorastaan ryntäsi tarjoilupöydän luo, ja kehuikin paljon tätä "pekonikakkua". Miehet ja pekoni, mikä viihdyttävä yhdistelmä! Pekoni sai myös oman miekkoseni innostumaan, sillä hän halusi välttämättä paistaa ne kakun päälle koska se on sellainen asia jonka hän osaa. Myönnetään, se toi kakkuun mukavasti erilaista tekstuuria ja vähän lisää suolaisuutta, joten suosittelen lämpimästi muunkin kuin ulkonäön takia. Kakun päällä olevat tomaatit ja rucola toivat mukavaa raikkautta suhteellisen paksuun täytekerrokseen.

Halusin, että täytekerroksesta tulee paksu, ja sen takia lisäsin seokseen maitorahkaa, mutta se ei ole kakun maun edellytyksenä mitenkään olennaista. Tämmöiset hyydykekakut ovat siitä käteviä, että niihin voi käyttää lähes mitä tahansa maitotuotteita jääkaapista sattuu löytymään. Ensi kerralla aion kokeilla lisätä kakkuun vielä hieman piparjuurta lisäpotkua antamaan.


























Savuporohyydykekakku


Pohja:

8 palaa maalaisruisleipää
50 g sulatettua voita

Täyte:

4 liivatelehteä
tilkka vettä
2 dl kuohukermaa
1 prk maustamatonta tuorejuustoa
1prk creme fraichea
1/2 prk maitorahkaa
150 g savuporomurua
4 kevätsipulin vartta (ruohosipulikin käy!)
mustapippuria

Koristeluun

kirsikkatomaatteja
rukolaa
muutama siivu pekonia rapeaksi paistettuna

Murusta leiväviipaleet kulhossa, ja lisää sulatettu voi. Painele pohjaseos n. 24cm halkaisijan irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperia. Vuoan reunat voi myös sivellä kevyesti öljyllä, jotta kakku irtoaa myöhemmin vuosta paremmin.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen niin, että ne peittyvät. Vatkaa sillä aikaa kerma vaahdoksi. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, creme fraiche ja maitorahka keskenään sekaisin, sen jälkeen lisää kermavaahtoon. Silppua kevätsipulin varret hienoksi, ja lisää massaan. Sekoita joukkoon myös savuporomuru ja ripaus mustapippuria. Lämmitä esimerkiksi lasissa tilkka vettä, ja sulata pehmenneet liivatelehdet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen samanaikaisesti sähkövatkaimella vatkaten. Koita tähdätä liivateseosta mahdollisimman lähelle vispilöitä, näin varmistat että liivate todella sekoittuu massaan eikä kakkuun tule ikäviä sattumia. Kaada täyte leipäpohjan päälle, ja nosta hyytymään jääkaappiin n. 4 tunniksi.

Ennen tarjoilua paista pekonit todella rapsakoiksi, ja nosta ne hetkeksi talouspaperin päälle kuivumaan. Murusta pekoni veitsellä. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

- Suvi







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!