5/11/2014

Ameriikan herkut: Amerikkalainen suklaapiirakka

Amerikkalaisista elokuvista yksi parhaiten mieleeni jäänyt leivonnainen on ehdottomasti suklaapiirakka. Usein jenkkileffoja katsellessani olen ihmetellyt suklaapiirakkaa, jonka päällä on näyttänyt olevan paistamaton suklaatäyte ja iso kasa kermavaahtoa. Yksi viihdyttävimmistä kohtauksista löytyy Piiat elokuvasta, jossa täydellisen näköinen suklaapiirakka sisälti myös pienen yllätyksen... No niin, se siitä, jokainen voi katsoa kyseisen elokuvan muistin virkistykseksi. Tämän reseptin autenttisuudesta en tiedä, mutta ainakin se vastasi hyvin itselleni muodostunutta mielikuvaa piirakan mausta. Jos joltakin lukijalta löytyy muita samantapaisen piiraan ohjeita, niin pistäkääpä tulemaan!

Suomalaisessa perinteessä käsitys suklaapiirakasta rajautuu lähinnä brownieseihin ja mokkapaloihin, joten ajatus kunnon suklaisesta piirakasta tuntui ihanalta. Tätä reseptiä intouduin kokeilemaan Roy Faresin " United state of cakes"sin innoittamana. Tuplasin pohjan koon, koska Fares oli tehnyt pikkupiirakoita yhden ison piirakan sijaan. Onnekseni jääkaapista sattui löytymään Suolakaramellikeksien jäljiltä jäänyt kinuskiksi keitetty kondensoitu maito, jonka päätin hetken mielijohteesta heittää piirakan päälle ennen kermavaahdon levittämistä. Rehellisyyden nimissä voin sanoa, että ilman kondensoitua maitoa piirakka olisi jäänyt "ihan hyvää" tasolle. Koska täyte ei ole liian makea, toi kinuski ihanan säväyksen piirakkaan, ja teki tästä täydellisen makuelämyksen. Oikeasti, tätä piirakkaa tulen himoitsemaan jatkossakin. Vaikka pohja oli hieman murenevainen, muistutti sen maku ihanalla tavalla suklaapirtelöä...Ai niin, ja hyvää äitienpäivää kaikille äiteille! Kaikki kynnelle kykenevät leipokaa vaikka tämä piirakka äitille, itse joudun vielä odottamaan muutaman viikon ennen kuin pääsen kakkua leipomaan takaisin koto Suomeen!

 


Amerikkalainen suklaapiirakka


Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
150g huoneenlämpöistä voita
1 dl sokeria
1 munankeltuainen
75g tummaa suklaata

Sekoita jauhot, kaakao ja vaniljasokeri yhteen. Vispaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon keltuainen ja kuivat aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa puoli tuntia.

Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä 3-4mm ohueksi levyksi ja nosta vuokaan. Saat taikinan siirrettyä helpommin ehjänä käärimällä sen jauhotetun kaulimen ympärille. Pistele taikinaan haarukalla muutamia reikiä, jotta höyry pääsee pois eikä pohja "kupruile". Laita vuoka vielä ennen paistoa jääkaappiin noin vartiksi. Paista sen jälkeen 180 ateisessa uunissa noin 13 minuuttia.

Sulata paiston jälkeen suklaa ja voitele sillä hieman jäähtynyt piirakkapohja.

Suklaakreemi:

100g tummaa 70% suklaata
4 munankeltuaista
3/4 dl sokeria
2 1/2 rkl maizenaa
1 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl maitoa
20g voita

Koristeluun:

1 prk kinuskiksi keitettyä kondensoitua maitoa
2 dl vispikermaa
maitotiivisteestä tehtyä kinuskia

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita munankeltuaiset, sokeri, maizena ja vaniljasokeri. Kuumenna maito kiehuvaksi ja lisää se munaseokseen. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kreemi sakeutuu. Lisää suklaa ja voi. Jäähdytä kreemi. 

Levitä jäähtynyt suklaakreemi piirakkapohjalle. Anna hyytyä jääkaapissa noin 5 tuntia ja levitä sen jälkeen päälle ensin kinuski ja  sen jälkeen kermavaahto. Voit halutessasi vielä koristella piirakan esimerkiksi suklaalastuilla tai kaakaojauheella.

- Suvi



Pohja paiston jälkeen

Pohjalle levitään aluksi kerros suklaata, ja sitten kiisseli.

Lopuksi kondensoitu maito, kermavaahto ja kaakaojauhe.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!