6/18/2014

Pavlova mansikoilla ja limesiirapilla- juhannuspöydän kuningatar

Olen saanut maistaa pavlovaa kerran elämässäni tätä ennen ja se makumuisto on painunut mieleeni voimakkaana. Jostain syystä olen haaveillut pavlovasta usein enkä silti ole sitä leiponut. Olen nimittäin ajatellut, että tässä leivonnaisessa on varmat keittiökatastrofin ainekset (jälkeenpäin mietin miksi olen ajatellut pavlovasta näin ja samaan aikaan yrittänyt leipoa tuulihattutornia- croquem bouchea?! Ilmeisesti naisen logiikka pettää joskus, erittäin erittäin harvoin).

Keittiökatastrofilta vältyttiin ja sen sijaan tulikin (yllätys, yllätys) keittiöunelmientäyttymys! Pavlova on samaan aikaan makea ja kevyt. Tuoreet mansikat perinteisesti sopivat kermavaahdon kanssa hyvin yhteen ja kokonaisuutta täydentää rapea ja päältä pehmeän sitkeä marenki. Halusin lisätä pavlovaan jotain uutta ja päädyin raikkaseen limesiirappiin. Päälle valutettava siirappi saattaa tuntua turhalta hifistelyltä, mutta takaan että se kannattaa!

Pavlova kruunaa juhannuspöydän ja on mainio jälkiruoka raskaiden grilliherkkujen jälkeen. Jos vietät jussin mökillä (tai haluat muuten päästä tarjoiluissa helpolla) voit hyvin tehdä marenkikakun (ja limesiirapin) etukäteen ja lisätä mansikat ja kermavaahdon juuri ennen tarjoilua. Pavlova on parhaimmillaan heti, joten sitä ei kannata tehdä etukäteen. Mielenkiinnosta testasin kuinka pavlovan jääkaapissa käy ja kyllä totuus oli se että marenki alkaa menettää rapeuttaan jo muutaman tunnin sisällä.

Mansikkapavlova limesiirapilla (n. 10 annosta)

4 huoneenlämpöistä valkuaista
2,5dl sokeria
1 tl etikkaa
(1 tl vaniljaesanssia)

Päälle:
4 dl vispikermaa
500g tuoreita mansikoita

Limesiirappi:
1 limen mehu ja kuori raastettuna
1,5dl sokeria
1,5dl vettä

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi (kulhon täytyy olla täysin kuiva ja puhdas, eikä keltuaista pisaraakaan joukossa, silloin onnistut!). Lisää sokeri vähitellen vaahtoon ja jatka vatkaamista, marenki on valmista kun se on kiiltävää ja sokeri sulanut. Lisää lopuksi etikka ja vanilja. Levitä marenki leivinpaperille noin 20cm leveäksi ympyräksi. Paista 120 asteisessa uunissa 1-1,5h ja jätä lopuksi uuninluukku auki ja jäähdytä marenki.
HUOM! Kakun kuuluu olla vaahtokarkkimaisen pehmeää ja sitkeää keskeltä, älä siis paista kakkua liian kauan.

Valmista limesiirappi mittaamalla sokeri ja vesi kattilaan, lisää limen mehu ja kuori. Keitä niin kauan kunnes neste on haihtunut lähes puoleen ja jäähdytä. Keittämisessä kuluu useita minuutteja. Siirapin ei tarvitse lopuksi olla kovin paksua, sillä se paksuuntuu jäähtyessään. 

Viimeistele pavlova kermavaahdolla ja mansikoilla. Valuta lopuksi päälle limesiirappia.



Heavenly bakings toivottaa iloista ja hyvän ruuan täyteistä juhannusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!