7/18/2014

Mazariinitorttu- herkullinen makupari mansikoille



Paras mansikka-aika on nyt ja luulen, että juuri tällä hetkellä suosituin leivonnainen suomalaisissa kodeissa on perinteinen mansikkatorttu. Kaupasta haetaan se valmis torttupohja, päälle vatkataan kermavaahtoa ja komeus kruunataan isolla kasalla oman maan mansikoita. Elämäni aikana olen kyllä itsekin varmasti kymmeniä kertoja kasannut kakun kaupan torttupohjaan, mutta eihän se hyvänmakuinen ole. Lapsena kyseisestä syystä taisin lisätä kermavaahtoa ja mansikoita yleensä niin paljon että täytteet pursusivat reunan yli. Mazariinipohja sen sijaan on niin herkullinen ettei sen makua tarvitse täytteillä peittää. Tosin allekirjoittaneelle hätähousulle kävi perinteisesti ja täytteet alkoivat valumaan reunan yli. Ei sen vuoksi että niitä olisi ollut liikaa, vaan siksi etten malttanut tarpeeksi kauan odottaa pohjan jäähtymistä. Ennen kokoamista minulla oli ihanan paksu vaniljakreemi, mutta kohdatessaan liian lämpimän torttupohjan tuloksena oli lähinnä vaniljakeitto. Maku todella oli kohdallaan, mutta ulkonäössä olisi ollut parantamisen varaa. 
Armaat kotileipuriystävät, älkää kiirehtikö torttupohjan jäähtymisessä. (Kätevä emäntä tietenkin tekisi vaniljakreemin ja mazariinipohjan jo edellisenä päivänä)

Mazariinitorttu on perinteinen leivonnainen, jonka pohjataikinaan kuuluu olennaisena osana mantelimassa. Itse en pidä mantelimassan mausta sellaisenaan ja marsipaaninkin mieluummin kuorin kakkupalan päältä, mutta tässä torttupohjassa maku oli mainio! Mantelimassan maku oli juuri sopivan voimakas. Mazariinitorttu poikkesi tavallisesta torttupohjasta myös koostumukseltaan, sillä se oli paljon kosteampi ja tietenkin maukkaampi. Niinpä täytteiden ei tarvitse olla kovin erikoisia etteivät ne peitä torttupohjan makua alleen.

Mansikka-mazariinitorttu Roy Faresin tapaan (gluteeniton)

Mazariinipohja:
300g mantelimassaa (2 pötköä)
160g voita
2 kananmunaa
3 munankeltuaista

Laita uunia lämpeämään 180 asteeseen. Raasta mantelimassa vatkauskulhoon (jos se on aivan tuoretta ja liian pehmeää raastettavaksi, voit nyppiä sen pieniksi paloiksi sormin). Sekoita mantelimassa pehmeän voin kanssa tasaiseksi taikinaksi. Lisää munat ja keltuaiset yksitellen. Levitä taikina piirakka- tai torttuvuokaan. Voit paistaa pohjan myös irtopohjavuoassa. Paista torttua noin 20-25 minuuttia.

Vaniljakreemi:
3 munankeltuaista
3/4dl sokeria
0,5dl  maizenaa
puolikas vaniljatanko tai 1tl vaniljamyllystä
2,5dl maitoa

Mittaa kattilaan maito ja vanilja, kuumenna kiehuvaksi. Sekoita yhteen munankeltuaiset, sokeri ja maizena. Lisää kuuma maito (josta vaniljatanko on poistettu) ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna kunnes se sakenee kiisseliksi. Sekoita jatkuvasti voimakkasti, ettei kiisseli kypsy epätasaisesti ja tule paakkuiseksi. Jäähdytä täysin kylmäksi.

Kokoa torttu levittämällä vaniljakreemi täysin jäähtyneelle torttupohjalle ja lisää päälle viipaloidut mansikat.

 

- Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!