10/01/2014

Suklainen kurpitsajuustokakku


 
Etenkin Yhdysvalloissa kurpitsakauden alku määrittelee paljon syksyn alkua. Vaikka Suomessa amerikkalaistyylinen talvikurpitsa ei ole aivan samanlaisessa suosiossa, löytää sitä nykyään helposti suurempien markettien hevi-osastoilta. Itse olen ollut parina viime vuotena onnekas, ja saanut suuren kurpitsan lahjaksi. Keittelen kurpitsan yleensä heti saman tien soseeksi, pakastan sen, ja käytän sitten tarpeen mukaan. Tämän kertaisen kurpitsasaaliin ensimmäiseksi himotus-leivnnaiseksi tuli kurpitsa-suklaa juustokakku. Kurpitsan lempeää ominaismakua korostamaan laitoin hieman kanelia ja muskottipähkinää. Tein päälle vielä lisäksi suklaa-ranskankerma kerroksen.



Jos kurpitsaa ei hevi-osastolta jostain syystä löydy, kannattaa kokeilla onneaan myös esimerkiksi Citymarketin Amerikka-hyllyltä. Siellä olen ainakin nähnyt myytävän valmista purkitettua kurpitsasosetta, joka toimisi kakussa varmasti varsin hyvin. Kakusta tulee reilun kokoinen, eli jos haluat, voit helposti puolittaa kakun koon, jolloin kakku kannattaa tehdä halkaisijaltaan n. 18 cm. kokoiseen vuokaan. Suklaapäälysteen voit halutessasi tehdä normaalin kokoisena, jos tuntuu, ettei puolikas ranskankermapurkki muuten häviä.


Uunissa paistettavaa juustokakkua tehdessä kannattaa pitää mielessä, että kakku on parhaimmillaan kunnolla jäähdyttyään. Eli jos vain mahdollista, niin leivo tämä jo edellisenä päivänä! Itselleni tälläinen odottaminen meinaa joka kerta tehdä tiukkaa, mutta oikeasti, tämän maku vain paranee hieman oleennuttuaan!



Suklainen kurpitsajuustokakku


Pohja


15 digestive keksiä
50 g voita

Vuoraa irtopohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Kätevimmin tämä käy kun irrotat reunat, laitat leivinpaperin pohjan päälle, naksautat reunat vuokaan kiinni ja leikkaat ylimääräisen leivinpaperin pois. Sulata voi ja murskaa keksit hienoksi. Yhdistä voi ja keksimurska, ja painele se irtopohjavuoan päälle.

Juustokakku


800 g tuorejuustoa
4 munaa
3 dl kurpitsasosetta
1 dl sokeria
4 tl maissitärkkelystä
1 tl kanelia
1/2 tl muskottipähkinää

Sekoita tuorejuusto ja kurpitsasose keskenään. Lisää munat yksitellen voimakkaasti sekoittaen. Sekoita joukkoon sokeri, maissitärkkelys, kaneli ja muskottipähkinä. Kaada seos keksipohjan päälle ja paista 175 asteessa 40 minuuttia.

Suklaapäällyste


1 prk ranskankermaa
 130 g sulatettua suklaata

Sekoita sulatettu suklaa ja ranskankerma tasaiseksi seokseksi. Ota juustokakku pois uunista n. 40 minuutin kohdalla, levitä suklaapäällyste kakun päälle, ja nosta takaisin uuniin 10-15 minuutiksi, kunnes suklaakerros on hyytynyt. Napsauta uuni pois päältä, ja anna kakun vielä oleentua lämpimässä uunissa n. 30 minuuttia. Tarjoa kakku jäähtyneenä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!