10/19/2014

Sumuisen sunnuntain Earl Grey-teekakku

Sumuinen sunnuntai aamu. Ilmasta tulee mieleen Lontoon kadut, karhuherra Paddington ja kello viiden tee. Täydellinen hetki aikaselle leipomiselle. Alan haaveilemaan klassisesta kello viiden teehetkestä - kuppi kuumaa Earl Grey- teetä ja tuoreita leivonnaisia tunnelmallisessa kulmakuppilassa. Havahdun todellisuuteen aamukahvini äärestä, ja muistan että olen kaukana Lontoosta, tarkemmin ottaen Pohjanmaan lakeuksien ympäröimänä. Tunnelmallista kulmakuppilaa ei ole lähimmän 50 kilometrin säteellä, joten päätän toteuttaa kello viiden teehetken kotona. Päätän leipoa Earl Grey- teekakun.


Olen himoinnut Earl Grey- teekakkua siitä asti kun siihen ensimmäisen kerran törmäsin Top with cinnamon- blogissa. Vihdoin ja viimein koitti sopiva hetki leipomiselle, kun olin käymässä vanhemmillani, ja isäni sattuu olemaan vannoutunut teefanaatikko. Joten eikun tuumasta toimeen! Pahin pelkoni kakusta oli se, ettei se oikeasti maistuisi teelle, joten mietin reseptin tarkasti. Ensimmäisenä mietin täydellisen englantilaisen teen elementit: vahva musta tee, maito, hunaja ja sitruuna. Kuinka kätevää, heti neljä raaka-ainetta valmiina! Tee ja maito pitävät huolen kakun kosteudesta, joten kuivaa kakkua on turha pelätä. Hunaja tuo kakkuun sitruunan kanssa asennetta ja lempeyttä. Kakun kruunaa lopuksi taikinaan laitettava teepussien sisältö. Lopputuloksessa tee oikeasti maistuu kunnolla kakussa, eikä jää vain arvuutteluksi. Kakku läpäisi myös isän makutestin, ainakin sillä perusteella, että kaksi palaa meni heti alkukättelyissä.

Earl Grey- teekakku


150 g voita
2 dl sokeria
1/2 dl hunajaa
1 dl vahvaa  Earl Grey teetä (2ps) + 3 teepussin sisältö
1/2 sitruunan mehu ja kuori
4 munaa
4 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 dl maitoa

Valmista tee. Keitä 1 dl vettä, ja laita 2 teepussia veteen siksi aikaa kun valmistat taikinan.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi, sokeri ja hunaja vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja sooda. Sekoita jauhot taikinaan. Lisää lopuksi maito, tee, sitruunan mehu ja kuori, sekä 3:n earl grey pussin sisältö (voit käyttää 2, joita käytit teen teossa). Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada taikina voideltuun suorakulmaiseen kakkuvuokaan ja paista 180 asteessa 50-60 minuuttia, kunnes hammastikkuun ei jää kakkua kokeiltaessa taikinaa.

Kuorrute 


2 dl tomusokeria
3 rkl vahvaa teetä (kuuma vesi + 1 teepussi)
(1/2 sitruunan kuori raastettuna)

Valmista tee keittämällä vesi, ja hauduttamalla teepussia vedessä noin 5 minuuttia. Sekoita tomusokeri, tee ja sitruunan kuori (kannattaa painella teepussia, jotta saat kaiken teen kuorrutteeseen). Levitä kuorrute jääähtyneen kakun päälle.



6 kommenttia:

  1. Tämä vaikuttaa kyllä niin mahtavalta, että taidanpa tehdä jouluksi mummolaan vietäväksi. :) Omnomnom.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla jos resepti miellyttää! Itsekin kyllä pidin kakusta valtavasti,on myös mukavaa vaihtelua perinteisiin kakkuresepteihin :)

      Poista
    2. Kiitos loistavasta reseptistä! Tämä kakku oli jallusinapin ohella joulupöydän kingi!

      Poista
    3. Mahtavaa, että kakku maistui :) Täytyis kyllä itsekin taas tehdä, jos vaan kaikilta muilta ideoilta jäis jossain kohtaa aikaa.

      Poista
  2. Katsoin telkkarista Agatha Christie tutkii- sarjaa ja iski himo saada kakkua teen kera, tämä resepti oli loistava, menee kyllä jatkoon ja luottoreseptiksi :) ihanan pehmeä ja maukas, sitruuna antoi kivan ripauksen kirpsakkuutta.

    VastaaPoista
  3. Häh, siis ne teenpurut laitetaan oikeasti taikinaan.. eikö ne maistu siellä roskina :I

    VastaaPoista

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!