12/12/2014

12 yötä jouluun: Karpalo-kinuski juustokakku

 

 Olen tunnetusti helppojen ja nopeiden reseptien ystävä. Kuitenkin jo pidemmän aikaa mielessäni on kiilunut juustokakku, jota leikatessa paljastuu erivärinen sydän. Syksymmällä tein ensimmäisen kokeiluni lakkajuustokakun muodossa, ja siitä innostuneena päätin nyt valmistaa jouluisen version. Koska inhoan keksien murskausta (lue: minulla ei ole monitoimikonetta) niin päätin kokeilla valmistaa kaurakeksipohjan juustokakulle. Pohjan teko on helppoa ja maku todella hyvä, joten suosittelen lämpimästi!

Kakku oli hitti illanistujaisissa, ja katosi nopeasti parempiin suihin. Ohut kinuskikerros kruunaa muuten ei niin makean kakun. Myönnettäköön, että kakku oli hieman haasteellinen leikata juuri tuon ihanaisen kinuskin vuoksi, mutta maku on kyllä vaivan arvoista! Kinuskin lisäämisvaiheessa kannattaa olla erityisen tarkkana, ettei vahingossa laita sitä liian kuumana kakun päälle, sillä muutoin kakku alkaa sulamaan.


Karpalo-kinuski juustokakku


Kaurakeksipohja

100 g sulatettua voita
1 dl sokeia
1 muna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
(1 tl kanelia)

Sekoita keksipohjan ainekset keskenään. Laita leivinpaperi 24-26 cm:n halkaisijalla olevaan irtopohjavuokaan ja taputtele taikina pohjalle. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä ennen ensimmäisen juustokakkutäytteen lisäämistä.


Juustokakku

200 g tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa
1 prk vaniljarahkaa
1 dl tomusokeria
2 + 4 liivatelehteä + tilkka kuumaa vettä
vaniljatangon siemenet

+ 1 dl karpaloita soseutettuna (+ 1 rkl sokeria)

Karpalosydän

Laita 2 liivatelehteä likoamaan kylmään veteen.  Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita tuorejuusto ja rahka keskenään, ja yhdistä sen jälkeen kermavaahdon kanssa. Lisää tomusokeri ja vaniljatangon siemenet. Ota noin 1/3 massasta erilleen ja sekoita siihen karpalosose. Nosta loppu täyte jääkaappiin. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja kaada seos koko ajan sähkövatkaimella vatkaten karpalotäytteen joukkoon. Irrota n. 18 cm:n halkaisijalla oleva irtopohjavuoan pohja, ja paina reunat kaurakeksipohjan päälle niin, että reunat hiemn uppoavat pohjaan. Kaada karpalotäyte pienen vuoan keskelle, ja nosta kakku hyytymään jääkaappiin 1-2 tunniksi, tai kunnes kakku on hyytynyt niin, että reunat voi poistaa.

Vaniljatäyte

Kun pienempi kakku on hyytynyt, liota 4 liivatelehteä kylmässä vedessä ja sekoita ne kuumaan vesitilkkaan. Kaada liivateseos vaniljamassaan koko ajan sähkövatkaimella kevyesti vispaten. Irrota pienen vuoan reunat. Laita isomman irtopohjan reunat paikalleen, ja kaada vaniljatäyte vuokaan niin, että karpalotäyte jää kokonaan vaniljatäytteen alle. Nosta jääkaappiin hyytymään noin neljäksi tunniksi.

Kinuskikuorrute

2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria

Keitä kermaa ja fariinisokeria keskilämmöllä aina välillä sekoittaen 15-30 minuuttia kunnes seos paksuuntuu kinuskiksi. Voit testata kinuskin valmiutta tipauttamalla pienen tilkan massaa kylmään vesilasiin. Kun kinuski on valmista, täytyisi vesilasiin pudotetun tilkan hyytyä pohjalle. Anna kinuskin jäähtyä hieman. Levitä täyte nopeasti kakun päälle ja nosta välittömästi kylmään odottamaan tarjoamista. 

Huom! Jos laitat kinuskin kakun päälle liian kuumana, alkaa kakku sulamaan - toisaalta jos annat sen jäähtyä liikaa se voi olla vaikeaa levittää. Voit halutessasi kokeilla laittaa kakun pakkaseen noin puoleksi tunniksi ennen kinuskin lisäämistä, jotta varmistat ettei kuorrute sula!



2 kommenttia:

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!