12/04/2014

20 yötä jouluun: Itsenäisyyspäivän jäätelökakku


Tänään on 20 yötä jouluun. Ei uskoisi ulos katsoessa, vettä sataa ja aamulla lämpötila oli 7 astetta plussan puolella. Toivon todella säätilan muuttuvan radikaalisti näiden muutamien viikkojen aikana. Lapsuuden jouluja muistellessa ensimmäisenä mieleen tulee ihanan kirpeä pakkanen ja korkeat lumikinokset, joihin saattoi kaivaa tunneleita. Tosin taitaa aika kullata muistot, olihan silloinkin mustia jouluja. Liittyihän lapsena jouluun niin paljon enemmän sitä jotain jouluntaikaa, aikuisena tähänkin juhlaan suhtautuu arkisemmin (vaikken haluaisi sitä myöntää). 

Hataran aasinsillan avulla lapsuuden joulujen ja mustikka-kardemummajäätelökakun välille voi löytää yhteyden. Tämän itsenäisyyspäivän kunniaksi kehittelemäni reseptin mausta tulee ensimmäisenä mieleen mummun mustikkapulla. Siinä leivonnaisessa ollaankin perinteiden äärellä ja ehkä jollain  arkisella tasolla myös suomalaisuuden ytimessä. 

Juhlan kunniaksi täytyy aina saada kakku pöytään, mutta tällä kertaa jäätelön muodossa. Leipomisen voi hoitaa päiviä etukäteen, jäätelökakku säilyy hyvän tovin pakastimessa. Jäätelönä käytin taas kerran hyväksihavaittua kahden ainesosan reseptiä. (Suvi muuten kielsi jäätelöreseptit tältä vuodelta, mutta minkäs sitä jäätelöfanaatikko luonnolleen voi! Ehkä perustan lisäksi tuohon kylmään herkkuun keskittyvän blogin...)

Mustikka-kardemummajäätelökakku


Pohja

2 kananmunaa
1dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1/2tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma keskenään. Kääntele jauhoseos varoen taikinaan. Paitsa valitsemassasi vuoassa/pellillä alle 10 minuuttia 200 asteessa. Jäähdytä hyvin.

Mustikka-kardemummajäätelö

5dl vispikermaa
1 tölkki makeutettua maitotiivistettä
3dl mustikoita paseerattuna + 1tl kardemummaa

Vatkaa kerma ja lisää maitotiiviste. Jaa massa kahteen osaan. Soseuta mustikat ja paseeraa ne eli painele siivilän läpi. Näin tehdessä mustikan kuoret jäävät siivilään ja jäljelle jää kauniin sileä mustikkasose. Lisää mustikkasose toiseen osaan jäätelömassaa ja lisää kardemumma.

Levitä jäätelömassa kakkupohjan päälle. Voit laittaa sitä kerroksittain tai vaikka tehdä marmoroidun pinnan (sitä minäkin yritin, mutta yritykseksi jäi). Koristele haluamallasi tavalla, esimerkiksi valkosuklaalla ja kermapursotuksilla. Jäädytä usemapi tunti pakastimessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!