5/18/2015

Tiramisujuustokakku


Minulla on menossa ruoanlaitossa lähes aina joku kausi. Joskus syödään pelkästään aasialaista ruokaa monta viikkoa, sitten siirrytään amerikan herkkuihin ja meksikolaiseen, ja sitten palataan  Eurooppaan ja italialaisen pariin. Suunnittelin poikkeuksellisesti viikon ruokalistan etukäteen ilman sen suurempia taka-ajatuksia, mutta kun aloin tarkastelemaan listaa, niin huomasin, että nyt on Italia- viikot tiedossa. Tänään syötiin parsarisottoa, huomenna pekoni-lehtikaalipastaa aurajuustolla, keskiviikkona taasen on pitsan vuoro ja niin edelleen. Tämäkin resepti sopii Italia-viikon teemaan vähintään täydellisesti, sillä mikä muu jälkiruoka muistuttaisi yhtä paljon tuosta pastan ja pitsan luvatusta maasta kuin tiramisu?

Usein leivonnaisiin ensimmäisenä liitettävä ominaisuus on makeus. Kuitenkin yllättävän monet vierastavat makeita leivonnaisia, ja sillä suosivat usein aina ennemmin suolaisia vaihtoehtoja. Tämä tiramisu-juustokakku maistuu varmasti myös niille, jotka eivät yleensä makeasti liiemmin pidä. Kakku onkin ennen kaikkea hienostuneen makuinen, ja hyvin uskollinen perinteiselle tiramisulle.  Tein kakun ensimmäisen kerran kun Henna pitkästä aikaa tuli kyläilemään tänne Manseen, ja kakku sai heti tiukan kriitikon hyväksynnän. Palautteesta innostuneena tein kakun myös kälylleni äitienpäiväkakuksi, ja kaikki kehuivat kakkua (ja kaikki muuten ottivat lisää, joten pelkästä sanahelinästä ei todellakaan ollut kyse!)

 

Tiramisu-juustokakku


Pohja

n 2/3 pakettia Marie-keksejä
2 dl vahvaa kahvia tai espressoa

Vuoraa n. 24-26 cm halkaisijalla oleva irtopohja vuoka leivinpaperilla ja öljyä reunat kevyesti ruokaöljyllä. Kaada kahvi laakealle lautaselle ja dippaa Marie-keksejä yksitellen kahviin, ja asettele keksit vuoan pohjalle. Keksejä puolittamalla voit paikata pohjaan jäävät aukot.


Täyte

3 dl kuohukermaa
2 keltuaista
2 valkuaista
200 g mascarpone-juustoa
1 dl sokeria
4 liivatelehteä
Tilkka vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 minuutiksi. Vatkaa sillä välin kuohukerma vaahdoksi.  Vaahdota sitten valkuaiset erillisessä kulhossa, ja tämän jälkeen keltuaiset ja sokeri vielä kolmannessa kulhossa (vatkaimia ei tarvitse pestä siirryttäessä valkuaisvaahdosta keltuaisiin!). Sekoita mascarpone-juusto ja keltuaisvaahto kermavaahtoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, ja liota liivatelehdet veteen. Sekoita liivate ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sähkövatkaimella vatkaten. Nostele täytteeseen lopuksi valkuaisvaahto varovasti. 

Kaada puolet täytteestä keksipohjan päälle. Tee Marie-kekseistä toinen keksikerros samalla tavalla kuin alussa, ja kaada lopuksi loppu täyte keksipohjan päälle. Tasoita kakun pinta mahdollisimman tasaiseksi, ja nosta kakku hyytymään jääkaapiin muutamaksi tunniksi.

Koristeluun

Kaakaojauhetta
Mansikoita, mustikoita, vadelmia
Keksimurua

Juuri ennen tarjoilua päällystä kakku reilulla kerroksella kaakaojauhetta. Murustele kaksi Marie-keksiä ja ripottele keksimurua kaakaojauhekerroksen päälle. Lisää lopuksi marjat.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!