6/24/2014

Boston cream crepes - vaihtoehto täytekakulle




Kesä ei tunnetusti ole kesä ilman lettukakkua, vai kuinka? Yleensä se perinteinen lettukakku muodostuu isosta lettupinosta, jonka väleihin on laitettu mansikkahilloa ja kermavaahtoa. Tähän ideaan törmätessäni olin varma, että hittituote on löytynyt. Vaikka mansikka-kermavaahto lettukakku onkin klassikko, niin mielestäni sitä ei kuitenkaan voi ihan täysin verrata täytekakkuun, ehkä juuri tavallisten lettujen rakenteen vuoksi.Viiden kuukauden uunittomana aikana kakkuhimo nousi lähestulkoon kestämättömiin sfääreihin, ja tämä kakku tuotti helpotusta pahimpiin leipomattomuus-oireisiin. Kakun idean bongasin alunperin Will cook for smiles - ruokablogista.  Kakkuun tulevat letut ovat tavallista paksumpia, ja lisäksi taikinaan tulee hieman leivinjauhetta kohottamaan lettuja. Tässä kakussa mansikkahillo jää sivuun, ja täytteeksi tulee maistuva appelsiini-maitokiisseli, ja koko komeuden kruunaa suklaa-ganache - yksinkertaista, mutta niin hyvää! Eli jos perinteinen täytekakku ei maistu, tuntuu loppuun kuluneelta tai jostain syystä uunia ei ole käytössä esimerkiksi kesämökillä, niin tässä vastaus kakkukaipuuseen! Päädyin muokkaamaan alkuperäistä ohjetta jonkin verran, esimerkiksi yksinkertaistin lettutaikinan ohjeen ja lisäsin appelsiinin kiisseliin. Jos jollakin lukijalla on parempi käsitys siitä, miksi lisätä kuumaa vettä lettutaikinaan, niin ajatuksia otetaan mielellään vastaan. Ymmärrän kyllä kuuman veden käytön esimerkiksi enkelikakussa, mutta rehellisesti sanottuna en huomannut mitään eroa maussa onko letuissa käytettävä vesi kuumaa vai ei. Helpompi ratkaisu parempi ratkaisu, sanon minä!

Jos kakun koristelussa haluaa hifistellä, niin päälle voisi pursottaa vaikka kermavaahtoa tms. mutta itse astetta laiskempana ja muutenkin yksinkertaisesta ulkonäöstä pitävänä tyydyin pelkkään suklaakuorrutukseen (lue: oli niin kiire syömään, ettei hermot riittäneet pursotusten tekoon..) Kakku on parhaimmillaan hieman jääkaapissa oleentuneena, jolloin maut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.
 












Boston Cream Crepes Cake

Crepes ( n. 9 lettua)


6 dl jauhoja
3 dl maitoa
3/4 dl öljyä
4 dl vettä
3 munaa
1 1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl sokeria
ripaus suolaa

Sekoita taikinan kuivat ainekset sekaisin keskenään. Lisää öljy, maito ja vesi taikinaan ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista normaalisti pannulla letuiksi. Lettujen on tarkoitus olla paksuja.

Boston cream - täyte


1 1/2 dl kermaa
3 dl maitoa
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
3 rkl vehnäjauhoja
50 g voita
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 tl vaniljasokeria tai puolikkaan vaniljatangon siemenet


Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään. Lisää jauhot. Kiehauta maito, kerma ja voi kattilassa, ja kaada hitaasti munaseoksen joukkoon koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kaada seos takaisin kattilaan, ja anna pulpaltaa, kunnes seos paksuuntuu (tähän menee n. 30 sekuntia). Lisää lopuksi raastettu appelsiininkuori ja mehu ja laita sivuun jäähtymään.

Kokoa kakku laittamalla täytettä jokaisen letun päälle.

Suklaapäällyste

 
1 dl kermaa
130 g tummaa suklaata

Sulata suklaa miedolla lämmöllä kerman kanssa kattilassa sekoittaen. Levitä suklaaseos kootun kakun päälle. Nosta kakku kylmään maustumaan mielellään vähintään tunniksi.
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Menikö homma pipariksi? Kävikö hyvä munkki? Vai ottaako pannuun?
Kerro se meille!